Catan
navigare
Acasa Stiri Comanda online Prof. Easy FAQ: Intrebari frecvente Contact Informatii Facebook

Profeasy

Tutorial profeasy.com

Doriti sa intelegeti mai bine sistemul de joc al “Colonistilor din Catan”? Accesati site-ul interactiv www.profeasy.com si descoperiti secretele jocului alaturi de Siegfried, Marlene si Vicky!

Profesor Easy.

Calitati educative ale "Colonistilor din Catan"

Jocul ajuta la dezvoltarea priceperii in sapte domenii.

Explorare, Educatie, Competitie, Comert

Colonistii din Catan („Settlers” cum il stiu pasionatii de joc) este unul dintre cele mai populare jocuri din ultimul deceniu, jocul si extensiile sale fiind vandute in mai mult de 11 milioane de exemplare in intreaga lume.

Jucatorii sunt imigranti recenti care formeaza noua populatie a insulei Catan. Poti dezvolta insula Catan, construind asezari, drumuri si orase folosind resursele din jurul tau. Poti face comert cu ceilalti jucatori pentru a obtine resursele de care ai nevoie, sau poti folosi porturile locale. Primul jucator care obtine 10 puncte printr-o combinatie de drumuri, asezari si carti speciale, invinge.

Jocul creeaza impresia de viata in timpurile de mult trecute, dar pentru copii (si adulti care doresc sa invete), jocul ofera ocazia sa-ti dezvolti priceperea in mai multe domenii. In cele ce urmeaza sunt prezentate sapte de astfel domenii pe care jocul se axeaza, pentru toti copiii.

Pentru copiii intre 10 si 14 ani, jocul dezvolta urmatoarele indemanari:

Probabilitate: Sunt multe jocuri care iti cer sa folosesti zarurile, dar Colonistii din Catan te invata diferenta dintre un 2 si un 8 cand arunci cu zarul. La inceputul jocului, toti jucatorii vor trebui sa aleaga dintr-o varietate de hexagoane pentru a incepe dezvoltarea, toate hexagoanele avand un numar care trebuie sa iasa la zar pentru a fi productive. In timpul jocului, copiii sunt nevoiti sa decida unde vor sa se extinda, si este foarte important sa determine locatiile cu cea mai mare probabilitate de productie.

De asemenea, copiii vor invata ca doar pentru faptul ca un numar se presupune ca va iesi mai des la zar nu inseamna ca acest lucru se va intampla. Nu este un lucru foarte relevant acum, dar poate isi vor aduce aminte peste ani de zile cand vor pasi prima oara intr-un cazino.

Negocieri: Colonistii din Catan prezinta o varietate de schimburi posibile precum si ocazia de a efectua un schimb dintr-o pozitie de influenta. Toate resursele au o valoare egala, dar pentru a decide schimbul vor trebui puse in balanta atat beneficiile jucatorului cat si castigul adeversarului. Vor fi momente cand o resursa va fi atat de rara incat cel care o va detine isi va putea exercita puterea si influenta conferita de acest fapt. Un schimb foarte avantajos poate aduce beneficii enorme situatiei unui jucator.

Colonistii din Catan, ca alte jocuri, este o activitate sociala. Nevoie de a face schimburi pentru a invinge implica dezvoltarea relatiilor interpersonale. Jocul necesita socializarea jucatorilor de-a lungul fiecarui tur de joc, fie pentru a depasi situatia de lipsa a unei resurse pe care un alt jucator o detine, fie pentru a obtine un surplus cand alti jucatori au nevoie de aceeasi resursa.

Planificare: In ansamblu, toti jucatorii au acelas scop, sa castige jocul obtinand 10 puncte castigatoare. Sunt insa multe modalitati de a obtine aceste 10 puncte castigatoare. Vei transforma asezarile in orase sau vei extinde drumurile pentru a crea mai multe asezari? Iti asumi riscul sa cumperi o carte de dezvoltare, nestiind daca vei mai obtine o resursa de minereu curand? Jucatorii sunt nevoiti sa evalueze situatia in care se afla pentru a decide cum sa colecteze urmatorul punct castigator cel mai bine.

Luarea de decizii: Jucatorii sunt supusi unui lung sir de decizii pe care sunt nevoiti sa le ia de-a lungul jocului. Deciziile pot fi influentate si se pot schimba cu fiecare tur al jocului, in functie de resursele obtinute, de schimburile efectuate si de situatii dificile create de alti jucatori. Deciziile pot fi complexe, dar nu critice. Decizii mai putin inspirate sau pariuri riscante pot fi ameliorate de alte decizii mai bune in viitor. Numarul si varietatea deciziilor insa imbunatatesc tehnica jucatorilor care sunt nevoiti sa aleaga dintre optiunile disponibile pentru a gasi cea mai buna solutie.

Pentru copiii intre 14 si 18 ani, alte trei domenii mai complexe in care priceperea este dezvoltata de acest joc sunt urmatoarele:

Rezolvarea competitiva a problemelor: Este o diferenta intre a decide cea mai buna cale pentru a obtine cele 10 puncte castigatoare in cazul in care ceilalti jucatori sunt pasivi in actiunile lor, dorind doar sa joace mai bine ca tine, si cazul in care in mod activ incearca sa impiedice succesul tau. Cel mai lung drum si cea mai numeroasa armata sunt doua exemple de puncte bonus pe care alti jucatori vor incerca sa le obtina de la cel care le poseda. Jucatorii sunt nevoiti sa ia decizii si tinand seama de faptul ca ceilalti jucatori vor incerca sa-i opreasca in initiativele lor. Un jucator trebuie ca in acelas timp sa-si imbunatateasca pozitia personala si sa o inrautateasca pe a celorlalti.

Resursele insulei sunt impartite intre toti jucatorii. Folosind hotul pentru a impiedica productia unei resurse poate produce dificultati unui jucator pe termen scurt, dar poate influenta negativ puterea de dezvoltare a tuturor jucatorilor daca resursa respectiva este necesara dezvoltarii tuturor. Deoarece jucatorii adversi sunt totusi o sursa de bunuri necesare, jucatorii sunt nevoiti sa ia decizii benefice atat pe timp scurt cat si pe timp lung.

Determinarea Valorilor: Cartile cu resurse, moneda folosita in schimburile de pe insula, au o valoare egala atunci cand sunt produse. In timpul jocului insa, fiecare jucator atribuie o valoare diferita unei resurse, in functie de planurile sale si de nevoile celorlalti. In timp, jucatorii vor intelege mai bine valoarea unei resurse, in functie de planurile personale si cererea pentru acea resursa. Comertul activ din timpul jocului ofera jucatorilor ocazia de a pune la test capacitatea de intelegere a valorii unei resurse la momentul respectiv.

Evaluarea Riscurilor: In timp ce jucatorii mai mici au multe decizii de luat, si desi in scurt timp vor invata diferenta dintre un schimb bun si unul mai putin benefic, totusi jocul lor este canalizat asupra realizarii scopurilor pe termen scurt. Pentru jucatorii mai in varsta, deciziile lor trebuie bazate pe evenimente aleatorii. Vor putea obtine resursele necesare prin aruncarea cu zarul sau ar trebui sa incerce sa obtina un port pentru a putea face schimburi pe mare? Cand un alt jucator pare a fi aproape de victorie, este mai bine sa devieze de la planul lor pentru a bloca acel jucator sau sa continue cursa acumularii de puncte victorioase sperand ca le vor obtine primii? Jocul ofera o combinatie de informatii publice si ascunse precum si de evenimente stabile si aleatorii. Jucatorii vor trebui sa puna in balanta toate aceste lucruri si in acelas timp sa isi asume riscurile necesare pentru a imbunatati sansele unei victorii.

Colonistii din Catan poate fi folosit pentru a arata si imbunatati indemanarea in diverse domenii si succesul atat in scoala cat si in afara ei. In mod deosebit, se invata toate aceste indemanari intr-o atmosfera interactiva si sociala care poate fi apreciata de toate varstele!

PRODUSE

CAUTA IN SITE

NEWSLETTER

INFO

FACEBOOK

©2006 IDEAL BOARD GAMES

"Catan" si "The Settlers of Catan" sunt copyright si marci inregistrate Catan GmbH. Toate drepturile rezervate. Conceptie Klaus Teuber. Bazat pe "Die Siedler von Catan" publicat de Kosmos Verlag.